COMISSIÓ DE PATRIMONI CULTURAL

SEU VELLA DE LLEIDA
TARDA DELS LECTORS              Dimecres 19 d’Abril de 2017



LECTURES  INTENCIONADES  AMB MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL DELS MONUMENTS I LLOCS HISTÒRICS "ICOMOS"
      



Proposta

El 18 d’abril és la data triada per ICOMOS per commemorar cada any el Dia Internacional dels Monuments. Aquest any, a més del tema proposat (Turisme per al Desenvolupament Sostenible) us proposem una sessió especial de la Tarda dels Lectors dedicada a manifestar el nostre decidit rebuig a les destruccions i atacs al Patrimoni, entesos com una agressió a les identitats, els avantpassats, les tradicions i l’herència cultural de les persones, les cultures i els pobles.

Davant la magnitud dels fets, i d’acord amb els darrers posicionaments públics d’UNESCO, us proposem llegir textos relacionats amb aquesta causa i especialment amb PALMIRA, ALEP, DAMASC, MOSUL, BAGDAD,...

·         L’acte es farà el proper dimecres 19 d’abril,
·         a partir de les 15:00
·         al Claustre de la SEU VELLA de LLEIDA.
·         Les lectures tindran lloc entre les 16:00 i les 17:00 h.
·         Les persones interessades poden venir una estona abans per ordenar millor l’activitat.
·         Si no porten textos escollits se’ls facilitaran algunes propostes.

·   Els assistents rebran també informació sobre l’activitat d’UNESCO i sobre la campanya #UNITE4HERITAGE


         

 ASSOCIACIÓ  UNESCO  LLEIDA

Comissió de Patrimoni Cultural



2017. Per primera vegada, el Consell de Seguretat de l’ONU adopta una resolució per a la protecció del Patrimoni Cultural. El passat 24 de març, la Directora general d’UNESCO, Irina Bokova, va participar en un debat públic del Consell de Seguretat de Nacions Unides que duia per títol “Manteniment de la Pau i la seguretat internacionals: destrucció i tràfic del patrimoni cultural per part de grups terroristes en situacions de conflicte armat”. En cloure aquest debat es va adoptar per unanimitat la Resolució 2347 relativa a la protecció del Patrimoni Cultural http:77 undocs.org/es/S/RES/2347(2017).

“La destrucció deliberada del Patrimoni és un crim de guerra, i s’ha convertit en una tàctica per a destruir les societats a llarg termini, en una estratègia de neteja cultural. Per aquesta raó, defensar el Patrimoni és més que un assumpte cultural, és un imperatiu de seguretat inseparable de la defensa de la vida humana” ....  “Les armes no són suficients per a vèncer l’extremisme violent. Construir la Pau requereix també cultura, educació, prevenció i transmissió del Patrimoni. Aquest és el missatge d’aquesta resolució històrica”

Són paraules d’Irene Bokova, en la primera vegada que un Director General de la UNESCO és convidat a informar els membres del Consell de Seguretat en sessió pública. El debat, organitzat per França i Itàlia va ser presidit pel Regne Unit.

Uns dies després, el 30 i 31 de març a Florència, s’han reunit, també per primera vegada, els Ministres de Cultura del G7 amb la participació de la Directora general d’UNESCO on s’ha adoptat la “Declaració de Florència” reconeixent el rol diferenciat de la Cultura com a instrument de diàleg, reconciliació i resposta a les situacions d’emergència, i la necessitat de coordinar les accions per a la salvaguarda del Patrimoni.

A més, continuen vigents, i encara amb més suport internacional mesures com la campanya #Unite4Heritage

UNESCO és dipositària de diferents instruments jurídics vitals per a la protecció del Patrimoni com:
·         Convenció de l’Haia per a la protecció de Bens Culturals en cas de conflicte armat (1954), amb els seus dos protocols (1954 i 1999).
·         Convenció sobre Mesures a adoptar per a prohibir i impedir la importació, l’exportació i la transferència de propietats il·lícites de Bens Culturals (1970).
·         Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Mundial Cultural i Natural (1972).
·         Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (2003).
·         Convenció sobre la protecció i promoció de la Diversitat de les Expressions Culturals (2005)





     

ICOMOS  


18 d’abril, Dia Internacional dels Monuments i Llocs.
18 April ICOMOS International Day for Monuments and Sites

Aquest any 2017 la Jornada que ICOMOS commemora des del 1983 proposa una reflexió sobre “Patrimoni Cultural i Turisme sostenible”, tema escollit en relació a l’Any Internacional de les Nacions Unides sobre Turisme per al Desenvolupament Sostenible, i en el context de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible.

Diferents activitats arreu del món volen encoratjar les entitats locals i els individus a considerar la importància del Patrimoni Cultural per a les seves vides, identitats i comunitats, i a promoure la consciència sobre la seva diversitat i  vulnerabilitat, així com els esforços que requereixen la protecció i conservació.


Des de la Comissió de Patrimoni de l’Associació UNESCO de Lleida, us volem animar a compartir aquestes reflexions en els vostres viatges i descobertes, col·laborant a fer del Turisme responsable una activitat que afavoreixi els entorns, les cultures i les persones que visitem, a una millor distribució de la riquesa que es genera, i a la cura per la conservació patrimonial i natural. Turisme cultural i educador, turisme de valors, turisme sostenible per al segle XXI.

Amb més motiu encara, constatem que les agressions contra el patrimoni són també un menyspreu a la identitat, a les creences i tradicions, i un atemptat a la Pau que dificulta la capacitat de reconstrucció i resiliència de les persones i dels pobles que han suportat la guerra i l’exili.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada